Nieuwsbrief september 2009

Maart 2009

Begin deze maand is de kachel in Lavalette eindelijk aangesloten en hebben we samen met de metselaar in de eerste vlammen kunnen staren. Maar voor de warmte was de kachel niet echt meer nodig want de buitentemperatuur was inmiddels ruim boven nul, dus warm genoeg om zonder houtstook in Lavalette te werken.
De potager (moestuin) is nu eindelijk ook omgeploegd zodat we een begin hebben kunnen maken met de aanleg: touwtje er omheen om Layla erbuiten te houden en paadjes stampen.

Aanleg van de moestuin De eerste paadjes zijn gestampt

 

April 2009

Het is ideaal tuinweer geweest en we hebben bijna alle dagen buiten gewerkt: de entree gefatsoeneerd: alle Volvic stenen die daar opgeslagen stonden uit het zicht verhuisd, de hele berg keien verplaatst en gras gezaaid, een oude hooiwagen in het grote grasveld gezet en een schuur leeggeruimd, zodat we nu de fietsen zo voor het pakken hebben. Nu nog zien dat we ook echt weer aan het fietsen toekomen (verder dan even naar de bakker in het dorp).

De entree voor de schoonmaak De entree na de schoonmaak De entree is weer groen


Op de grote tweewekelijkse markt in Giat hebben we 3 legkippetjes gekocht en van de buurman kregen we er direct een mooie haan bij. De eerste eitjes zijn al gegeten: heerlijk.
Layla vindt het allemaal maar spannend en neemt regelmatig een run naar het hekje waarachter de kippen veilig zijn. Ze hadden al snel door dat de hond niet verder kan en springen nu hooguit een halve meter opzij.

 De kippen verkennen hun hok Het eerste eitje


In Charroux een aardig stadje zo’n 70 km hiervandaan was een heel grote jaarlijkse brocante die helaas geheel in het water viel. Jammer want het is echt een grote markt en Charroux een leuk stadje. De rit ernaar toe was schitterend; alle beuken begonnen in het blad te komen: zwarte stammen met felgroene bladeren.
Zo tussen alle werkzaamheden door in de tuin en Lavalette hebben we af en toe gasten en komen er heel wat reserveringen binnen.

 

Mei en Juni 2009

Deze maanden natuurlijk weer heel veel in de moestuin gewerkt en diverse groenten gepoot en gezaaid. Nu maar wachten tot de oogst tijd.

Rozenpracht De hooiwagen


In Lavalette hebben we nog flink doorgewerkt om in ieder geval twee slaapkamers en badkamer af te hebben zodat broer en schoonzus hier tijdens hun zomervakantie kunnen verblijven want al onze gastenkamers zijn bezet. Het beloofd een goede zomer te worden.

 
De 2e badkamer in wording   De 2e badkamer bijna klaar
 
De zolder (3e slaapkamer)   De Zolder (3e slaapkamer)

 

Juli, Augustus en September 2009

Van de buurman hebben we nog eens 3 kippen en 3 hanen erbij gekregen; het is een hele dierentuin zo. In het begin was er nogal wat strijd tussen de twee partijen maar dat wordt nu steeds minder, al zullen de haantjes toch in de pan gaan eindigen, want er kan er natuurlijk maar 1 de baas zijn. Helaas waren in september de kippen van de leg, waarschijnlijk door de rui of stress, omdat Layla toch een paar kippen te pakken had gekregen die zo onvoorzichtig waren geweest om hun veilig omheinde terreintje te verlaten.

Onze 2e koppel kippen


Afgelopen maanden hebben we heel veel gasten mogen ontvangen en hebben nu echt ervaren hoe een leven als eigenaar van een chambre en table d’hôtes is: geen baantje van 9 tot 5 (hadden we ook niet verwacht) maar lange dagen van 7 uur ‘s morgens tot middernacht. Maar alle gasten hebben genoten en dat maakt heel veel goed.
Nu het zomerseizoen ten einde loopt en we niet meer zoveel gasten zullen ontvangen kunnen we weer flink gaan klussen in Lavalette, dat we toch graag voor volgende zomer klaar willen hebben.
De buitengevel zou eigenlijk afgelopen voorjaar opgeknapt worden door de metselaar, maar dat is, om een voor ons zeer gunstige reden, toch weer uitgesteld. Zoals in een klein dorp gewoon kent iedereen iedereen en wordt er dus ook veel gepraat over van alles en iedereen. De metselaar en de burgemeester zijn daardoor tot de conclusie gekomen dat wij eigelijk in aanmerking zouden kunnen komen voor een subsidie dat bedoeld is om huizen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg weer in oude Combraille-stijl terug te brengen. De commissie die dat bepaalt is inmiddels langs geweest en zal een positief advies uit gaan brengen aan de subsidievertrekkers. We zijn benieuw of er dan inderdaad nog voor de winter een mooie gevel te zien zal zijn.

 Wintervoorraad Werk op hoog niveau

 

De voorgaande zes nieuwsbrieven kunt u vinden op:

 

omhoog