Nieuwsbrief juni 2008

 

Februari 2008
We maken bijna dagelijks nieuwe dingen mee en genieten vooral van de rust, ruimte en de natuur hier en niet te vergeten de zonneschijn in deze on-Auvergnaanse winter. Die winter wil maar niet komen, het lijkt overdag wel voorjaar, ‘s Nachts vriest het steeds dus dat is wel winters, maar verder spreekt iedereen hier zijn verbazing uit over het weer, maar het is nog geen maart dus we mogen nog niet juichen.

De eerste reservering voor mei hebben we binnen, nu maar hopen dat dat er meer worden. We staan in ieder geval bij de Franse VVV aangemeld.
Deze maand is onze dochter met haar man geweest, dat was heel gezellig en heel fijn na bijna 5 maanden elkaar niet gezien te hebben. Dat zijn dan weer de nadelen van emigreren, het voordeel is dat we ze nu een hele week meemaken en dat is toch wel heel anders dan zo tussendoor een paar uurtjes.
Bovendien hebben ze ook nog eens de handjes laten wapperen; het kippenhok is schoon en het terreintje ervoor van een hekje voorzien, nu de in inrichting nog en dan is het klaar om de kippen te ontvangen,

De betonnen vloer in het oude huis is gestort met daarin alvast de afvoer en diverse buizen voor de elektra. Het afgraven van een deel van de kamervloer, om op gelijk niveau met de keuken te komen is met behulp van een klein graafmachientje gedaan dat maar net door de deuropening kon. Volgens het eerste plan zouden wij dat zelf doen maar omdat ook de riolering door diezelfde ruimte moest en er dus diep gegraven moest worden kwam de metselaar met een graafmachientje. Wij blij want het bleek dat de grond een en al keien was, met de machine een halve dag werk maar voor ons met de hand wel een week werk.
Na het storten en drogen van de vloer konden de nieuwe ramen geplaatst worden.
Het huis is nu geheel water en winddicht. Nu kunnen wij zelf aan de slag. De ruimten van de kamers beneden zijn nu goed zichtbaar; een mooie grote woonkamer en een bijna even grote eetkeuken.
Voorlopig zullen we daar nog wel een jaartje werk aan hebben. Maar in gedachten is het al helemaal klaar en wordt het goed toeven daar.

 
Werk in uitvoering     Het ken net
Leidingen in de vloer Vloer gereed voor het storten Betonstorten

Deze maand hebben we een franse auto gezocht en gevonden, zelfde model als onze Nederlandse maar nu met wat meer vermogen en een dieselmotor, zodat we ook met een aanhanger vol bouwmaterialen wat makkelijker de bergen op/over komen.
Februari is hier de varkensslachtmaand, zo ook bij onze buren waar ‘s morgens een varken geslacht werd en de volgende dag onder het genot van heel wat flessen drank feestelijk in hapklare brokken werd verwerkt. Wij kregen bloedworst, een soort hamplapje en paté aangeboden, zo vers krijg je het natuurlijk anders niet.
De muis die de hele winter bij ons heeft doorgebracht en waarvan wij dachten dat hij vertrokken was heeft zich weer aangediend. Na het vertrek van Esmeralda, Leon en hun hond hoorden we een vreemd gerommel in de keukenkast; de muis bleek ‘snachts de voerbak van de hond leeggeroofd te hebben en had een mooie voorraad achter de pannen opgeslagen. Omdat de diervriendelijke vangmethode niet werkte, is de muis tenslotte met een muizenval met kaas en pindakaas gevangen .
Deze maand was er een diner-dansant in de salle de fête in ons dorp, georganiseerd door de brandweer. Op het menu stond Truffade; een Auvergnaans aardappel met kaas gerecht. Bij aankomst werden we welkom geheten door de metselaar (ook lid van de vrijwillge brandweer) die een mooi plaatsje aan een van de vele tafels voor ons zocht. Na het eten werd er royaal met zelfgestookte drank (sterk spul)en suikerklontjes rondgegaan; suikerklontje in de drank en smullen maar. Weer een nieuwe franse gewoonte ontdekt. Het dansen vond pas plaats na het eten en de drankjes, zij het nog wel mondjesmaat.

Nieuwe voordeur

Nieuwe ramen en deur

(de gevel wordt in het najaar gerestaureerd)

De thuisslager

 

Maart 2008
Begin deze maand zijn we een dikke week in Nederland geweest
Het was goed om alles nog eens te zien en te weten dat het besluit dat we genomen hebben goed is. Dat geldt zowel voor het werk als voor ons oude huis, waar we ook nog binnen zijn geweest. De nieuwe bewoners hebben eigenlijk alles gelaten zo het was, alleen andere kleuren toegepast, best heel mooi. Goed om te zien hoe gelukkig zij er mee zijn. Het deed zelfs geen pijn om het te zien. We hebben blijkbaar goed afscheid genomen van alles. Nu scheelt het natuurlijk dat we het hier zo goed naar ons zin hebben, anders zouden we misschien toch denken o jee wat hebben we achtergelaten. Maar het is inderdaad helemaal goed zo. Nadat we 9 dagen in Nederland zijn geweest en daar onze Nederlandse auto verkocht hebben zijn we door vrienden naar huis gebracht. Zij waren hier nog niet geweest en kunnen zich nu ook een voorstelling maken van ons leven hier. Na hun vertrek op donderdag zijn broer en schoonzus nog een aantal dagen geweest. Tijdens het verblijf van vrienden en familie hadden we gelijkertijd ook nog gasten, dus het was wel weer een test voor ons. Alles is gelukkig goed gegaan. We beginnen nu ook al aardig wat boekingen te krijgen dus we gaan de goede kant op.

Hier begint het nu echt lente te worden. Maar de laatste paar dagen hebben we (eindelijk) veel regenbuien.We hebben deze maand ook geregeld in de tuin gewerkt en alle planten die we van familie en vrienden hadden gekregen in de grond gezet.De tulpenbollen die we in het najaar hadden gepoot zijn helaas allemaal door een beest opgegeten. Die heeft dus een goede winter gehad.

Pasen 2008 Het Paasontbijt Badkamer in aanbouw

 

April 2008

Begin deze maand zijn we eindelijk echt op zoek gegaan naar een hond bij het asiel. We kwamen thuis met Layla, 18 maanden oud en een teefje.
Haar oorspronkelijk naam is Lulu, maar dat vonden we een beetje een schoothondjes naam, vandaar de naamswijziging. Het is een kruising tussen een Griffon en een Epaigneul, beide rassen zijn van oorsprong Franse jachthonden. Ze is ongeveer 50 cm hoog. Layla zat nog maar 2 dagen in het asiel. Haar vorige bazinnetje was plotseling overleden, en bij haar kinderen kon Layla niet terecht.We hadden haar 1,5 week op proef, en hebben haar half april officieel geadopteerd.
Layla was in het begin uiteraard nog onder de indruk van alles wat er met haar de laatste dagen was gebeurd, ze heeft waarschijnlijk ook wel een nare periode achter de rug; vrouwtje overleden en daarna van hot naar her gesleept, in haar oor gebeten en daarbij ook nog een oorontsteking.
Maar nu begint ze aardig te wennen en steeds meer uit te proberen, trap op, wat niet mag en kleine dingetjes pakken en slopen als ze naar haar zin te lang alleen is. Wij zijn nu steeds boven aan het werk. Ze wil graag bij ons zijn. Autorijden is voor haar geen probleem, ze zit prinsheerlijk in de achterbak om zich heen te kijken, of ze gaat liggen slapen.
We zijn benieuwd hoe het verder gaat.
Einde deze maand stond de metselaar voor de deur om de voorkant van ons huis te repareren en van een afwerklaag te voorzien. Binnen twee dagen was het klaar, ongelooflijk. Zo gaat dat hier steeds, je wacht maanden voor aan de klus begonnen gaat worden en in no time is het geklaard. Eindelijk is ons huis ook aan de voorkant toonbaar. Nu moet alleen in het najaar nog een kleurlaag aangebracht worden. Dat kan nu nog niet omdat het mogelijk is dat de onderlaag nog wat gaat werken en dan scheuren gaat vertonen, na een half jaar is dat niet meer te verwachten.

Voorgevel in de steiger Voorgevel zonder stuclaag

Het resultaat: een bijna echt huis

(In het najaar komt de kleur nog)

              

 
Layla   Layla

 

Mei 2008

Begin mei is de terrassier (franse “stratenmaker”) begonnen om een parkeerplaats te maken zodat de ingang niet meer naast de boerderij is; dat is een stuk vriendelijker binnenkomen. Boerenleven is leuk om te zien als je je vakantie bestemming hebt bereikt maar om nou direct bij aankomst geconfronteerd te worden met de minder leuke zaken daarvan……een dood kalf half onder een doek in afwachting van de kadaverdienst of de nageboorten die door de honden verder opgegeten wordt en verzin nog maar een paar echt landelijke zaken, dat stelt niet iedereen stelt op prijs.
Nu is er een echte entrée.
De parkeerplaats is nu helemaal van grind voorzien evenals een klein paadje van de parkeerplaats naar ons huis. Ook is het terras met een nieuwe laag grind belegd. Het gaat er allemaal steeds beter uitzien, al ging het met het grind storten op het terras nog niet direct helemaal lekker, de vrachtauto strandde in de natte ondergrond van het gras vlak voor de rand van het terras, een vreemd gezicht zo’n vrachtwagen op het terras. Maar na het oplossen van dat probleem ging het verspreiden van het grind gesmeerd, het werd nu met kleine hoeveelheden tegelijk door een soort graafmachine met grote bak al lekker verdeeld over het hele terras en hoefden wij niet de inhoud van twee vrachtwagens met de kruiwagen rond te verdelen.

Aanleg van de Parkeerplaats Het paadje van parkeerplaats naar ons huis Soms zit het tegen


Begin mei zijn Pa en ma Kerkhof met de caravan gekomen om ons een maand gezelschap te houden en te helpen met allerhande klusjes.

We hebben weer een flinke partij hout gekocht en die net als vorig jaar gezellig met de leveranciers gehaald en gestapeld. Deze keer hebben we eiken en beukenhout, dat brand veel langer, beter en schoner. Dus wat dat betreft kan de volgende winter een èchte worden.

De paarden zijn ook weer gebracht om het gras wat te kortwieken, deze keer staan ze iets verder van het huis zodat we zelf ook nog over de pas gemaaide paden naar de heerlijke plek onder de eikenbomen kunnen lopen.
De badkamer van la Rose is nu helemaal af en functioneert naar wens. We kunnen ons nu op de volgende klus gaan concentreren: het andere huis.

De badkamer klaar Bijzondere lucht Wintervoorraad hout

Als we zo nog eens door de foto’s bladeren van afgelopen maanden, is het heel leuk om te zien dat alle familieleden en vrienden de afgelopen maanden wel een werkstuk achter hebben gelaten; Een “privédeur”, een hekwerk met deurtje, naambordjes voor de chambres d' hôtes, een mooie grote tuintafel, bordjes bij de parkeerplaats en nog veel meer zichtbaar en onzichtbaar werk. Bedankt!

Kippenhekje Privedeur Tuintafel

 

De voorgaande drie nieuwsbrieven kunt u vinden op:

 

omhoog