Nieuwsbrief februari 2009

Oktober 2008

Het is deze maand al weer een jaar geleden dat we naar Frankrijk verhuisd zijn; we hebben er gelukkig nog geen moment spijt van gehad.
Sinds half oktober hebben we iedere dag de houtkachel 's avonds aan. Buiten is het gemiddeld op een grauwe dag rond de 10 graden en op een zonnige dag net 15 graden. De herfst is hier dit jaar heel anders dan vorig jaar, toen hadden we veel droge dagen met zon en konden we veel buiten zijn, nu is het vaak miezerig en somber; echt herfst dus.
Op één van de laatste zomerachtige dagen hebben we een bezoek aan de badplaats "Vichy" gebracht. Dat was zeer de moeite waard. Vichy is van oudsher een luxe kuuroord met Casino, prachtige badhuizen met bronnen en grote bijzondere huizen. Behalve deze gebouwen zijn er natuurlijk ook veel luxe winkels en een park met oude (exotische) bomen.

  Overdekte wandelgang in Vichy   Zomaar een gevel in Vichy

Vanwege de Crouzadous (folkloristische dansgroep) hebben we weer een beetje franse cultuur meegekregen; het jaarlijks repas (hoofdmaaltijd van de dag meestal om 12 uur).
De maaltijd zou om 12 uur beginnen en dan zou je verwachten dat om een uur of drie wel afgelopen zou zijn, niet dus; we zaten voor 5 gangen tot ongeveer vijf uur aan tafel, daarna werd er nog gedanst en rond zevenen was het afgelopen. Dat was dus wel een middag vullend programma.
Het lijkt misschien dat er op het platte land in de winter niet veel te beleven valt maar dat is absoluut niet zo. Behalve dat er in oktober in ieder dorp wel een appelpersfeest of aardappelfeest is, is er haast ieder winterweekend wel ergens in de regio een repas al dan niet met dansen erbij, een Thé dansant of Belote (klaverjassen) met prijzen zoals halve varkens, hammen en dergelijke. Dus vervelen hoef je je hier echt niet.
Maar na het feesten was het weer tijd voor klussen: we hebben het laatste te slopen muurtje uit het oude huis gesloopt, alle balken op zolder met Xylophene (middel tegen houtworm) behandeld, de nieuwe ramen in de beits gezet, en de balken van de 1e etage en de keuken met de hogedruk spuit schoongemaakt en afgekrabd. Vooral op de eerste etage ziet de hoofdbalk er nu prachtig uit. Daar heeft altijd alleen maar kalkverf op gezeten. De keuken evenals de kamerbalken zijn waarschijnlijk met iets van een notenolie behandeld en zullen we nooit meer blank krijgen. Maar goed schoon zijn ze wel.
Nu het meeste afbreek en schoonmaak werk gedaan is kunnen we gaan opbouwen.

De zolderbalken behandelen tegen de houtworm Beitsen van de ramen

 

November 2008
Het eerste dunne laagje sneeuw is gevallen, en het is "niet warm" zoals de Auvergnanen zeggen. Overdag maar een paar graden boven nul en een ijzige wind met en af en toe ook nog een klein zonnetje, maar lang niet zoveel als vorig jaar.
De kachel brand goed, dus tussen het klussen door in het oude koude huis kunnen we ons lekker even warmen met een bakkie koffie of een boterhammetje.
Het oude huis heeft nu ook een naam: Lavalette.
Er is begonnen met de aanleg van de nieuwe elektriciteits voorziening.

   De "meterkast"   Draden en nog eens draden

Voor Lavalette hebben we ook een houtkachel gekocht en we zijn weer in afwachting van de metselaar om de schoorsteen aansluitklaar te maken.

In Saint Gervais was een veekeuring voor het Charolais stamboek (witte vleeskoeien) en de winnaars werden van een lintje voorzien. Heel leuk om die beesten zo te zien, ze werden hele dag geborsteld en van schoon stro voorzien. Volgens ons worden die beesten in zo'n weekend heel erg verwend en moeten ze het daar dan de hele koude winter weer mee doen. (Veel blijven het hele jaar door buiten)

Koe in cadeauverpakking Beautysalon voor hem en haar Blonde billen (1/2 en 1 jaar oud)


We hebben samen met onze dochter en schoonzoon een bezoek gebracht aan de Puy de Dôme, deze keer niet in korte broek maar in dikke winterjas. Want zeker aan de noordkant was het enorm koud. Maar wat een schitterende stillevens maakt de vorst. Nadat we weer ontdooid waren hebben we onder aan de berg heerlijk in een restaurantje een Auvergnaans maal gegeten.

Uitzicht vanaf de Puy de Dôme IJscreatie Vorstelijk

Na een gezellige week zijn we natuurlijk weer verder gegaan met onze bouwwerkzaamheden; de kelder van een laag pouzzolaine voorzien, een begin gemaakt met het voegen van de oude natuurstenen muur, gipsplaten tegen de zoldering.
Heerlijk om te zien hoe ruimten nu tot leven komen en heel langzaam weer van een oude verwaarloosde boel in een leefbaar huis veranderen.

De deuren zitten er al in, nu de rest nog...

Adri is ook actief lid geworden van de Auvergnaanse dansgroep en dat gaat hem niet slecht af. We hebben nu dus iedere vrijdagavond samen een dansuitje, met vaak een gezellig nablijvertje met drank, koekjes en gebak of zoiets omdat er bijna iedere week wel iets te vieren valt. Goed voor de conditie en de franse taal.

 

December 2008
Er is een berg sneeuw gevallen! Alles bij elkaar toch zo'n 20 a 25 cm. En het blijft maar liggen want de temperatuur komt niet boven het vriespunt uit.
Onze straat Laval wordt slecht sneeuwvrij gemaakt in tegenstelling tot de doorgaande weg erlangs, die wel helemaal sneeuwvrij geschoven en gestrooid wordt. Voor onze deur bleef het nog lang een glijbaan. Daardoor konden we een week niet met de auto weg, maar gelukkig hadden we de vriezer vol en heeft het dorp een bakker en kleine epicerie (kruidenierszaakje).
Nu we in het oude huis niet aan het werk konden omdat het te koud was voor de natte materialen zijn we in ons eigen huis maar verder gegaan en hebben we in Bleuet een toegangsdeur gemaakt zodat deze slaapkamer nu ook een gesloten geheel vormt met de badkamer. Daarna hebben we het hele huis in de dennentakken gezet. Tussendoor maakten we mooie wandelingen in de sneeuw. Ongekend! Wat een schitterende plaatjes levert dat op, helaas op de foto's niet zo zichtbaar; omdat de zon niet schijnt is alles grijs of blauw gekleurd.

  Winterplaatje


We zouden de laatste 2 weken van dit jaar een vol huis hebben: eerst gasten, daarna familie en weer andere gasten. Dus de sneeuw was eigenlijk wel een goede aanleiding om weer van bouwvakker naar gastheer/vrouw om te schakelen.
Gelukkig was de sneeuw vlak voor aankomst van de gasten weer gesmolten en kon er dus veilig gereisd worden. Ter ere van kerst is weer een mooi pak sneeuw gevallen maar dat zorgde vooral voor mooie plaatjes.
Natuurlijk is er door de familie ook weer flink gewerkt: de zolder is van nieuwe balken voorzien zodat daarop weer een mooie houten vloer gelegd kan worden.

Hulp is altijd welkom Is het werk al af??

 

Januari 2009

Alweer een nieuw jaar wat vliegt de tijd.
Ons leven begint hier nu echt ook een redelijk vast ritme te krijgen. Er valt dus niet zoveel te vertellen behalve de voortgang van de bouw in Lavalette, waarvan de foto's voor zich spreken.

Isolatie zoldervloer Nieuwe zoldervloer Voegwerk zoldermuur
Aftimmering van de zoldertrap geïsoleerde gipswand van een slaapkamer begin van de kleine badkamer

Wel blijft het weer ons verbazen: sneeuw, vorst, sneeuw, storm en weer sneeuw. Een heel andere winter dan onze eerste hier, waarin we bijna dagelijks buiten in de zon konden zitten. Dat zit er deze winter niet in. Volgens de metselaar is het ook voor Auvergnaanse begrippen erg lang koud: al vanaf begin december kan er vanwege de vorst niet meer gemetseld worden. Normaal is dat pas vanaf januari, februari.

Bevroren waterval van Saint Priest des Champs   IJsmonster?

 

Februari 2009

Begin deze maand waren er zomaar twee nachten zonder vorst voorspeld en heeft de metselaar eindelijk de schoorsteen op het dak kunnen repareren en de schoorsteen binnen van een sluitlaag kunnen voorzien. Nu nog even wachten tot het beton droog is en dan kan de houtkachel aangesloten worden. We kunnen dan het oude huis gaan warm stoken.
En weer ligt er een pak sneeuw van zo'n 20 centimeter en vriest het 's nachts weer stevig.

 
Restauratie van de schoorsteen Effe lachen voor de foto
Zonsondergang in Februari Sneeuw... en nog meer sneeuw

 

De voorgaande vijf nieuwsbrieven kunt u vinden op:

 

A bien tôt,

Adri & Simone

omhoog