Nieuwsbrief februari 2008

Oktober 2007
De dagen gaan razendsnel, maar we genieten met volle teugen van dit goede leven. We hebben veel foto's van de herfstkleuren gemaakt, je komt niet uitgekeken van de kleurenpracht die op een foto natuurlijk nooit helemaal overkomt
Verder zijn de dagen deze maand gevuld met uitpakken, het huis leefbaar(der) maken en blijven genieten van al de mooie natuur om ons heen.

Herfst in de Combraille Zonsopkomst AlavalA Zonsondergang AlavalA

 

November 2007
Wij zijn inmiddels aardig gesetteld en nu druk aan het klussen en bedenken hoe we de rest aan moeten pakken, want dat is hier (voorlopig) het grootste dilemma, want waar je ook kijkt,overal is werk te vinden.
Het blijft nog steeds een vreemd idee dat we hier niet meer weggaan, al wordt dat steeds minder. Beiden missen we het werk gelukkig niet, er is ook zoveel nieuws hier te beleven en de dagen zijn nog altijd te kort.
We hebben een aantal weken paarden in de wei (en af en toe ook op het terras) gehad om het gras te maaien, dat was erg gezellig, ze hebben in een week of 6 bijna het hele terrein weer kort" gemaaid" zodat we weer een beetje uitzicht hebben.

 
Bijzondere lichtval   Nieuwsgierig veulen

We hebben via de buren hout gekocht voor de open haard. De leveranciers van het hout zijn familie van de buren en zij hebben ons zelfs geholpen om al het hout hierheen te verplaatsen. We kunnen voorlopig vooruit met openhaard vuurtjes. het hout halen duurde inclusief kennismaken en koffie drinken de hele dag, dus we hebben die dag natuurlijk ook heel wat af gekletst (het Frans spreken gaat steeds beter) 't was een heel gezellige dag. Dat is wel het mooie van het leven hier; even bij de buren langsgelopen om te vragen of zij een adresje weten voor hout en gelijk af kunnen spreken om het de volgende dag te gaan halen en daar dan ook nog de hele dag aan besteden. De andere dingen kunnen gewoon blijven liggen die komen dan later wel weer.
Dit is wel heel relaxed leven!
Het is ook al een keer flink koud winterweer geweest. Half november waren we in Clermont Ferrand voor grote boodschappen: bad, tegels en eten voor 20 personen (voor onze Pendaison cremaillère (of in mooi Nederlands:-) houswarming party) en op de terugweg over de hoogste punt (1000 meter) tussen Clemont-Ferrand en ons huis had het al flink gesneeuwd en je zag de hogere bergen ook al helemaal wit, een dag later sneeuwde het hier ook, maar dat heeft maar een heel dun laagje gemaakt. Het is wel blijven liggen want het is die dag constant onder 0 gebleven. Wel scheen de zon dus eigen was het prachtig weer. Volgens de Auvergnanen zijn de winters hier heel koud. Nou ja we zullen het allemaal mee gaan maken; de vriezer zit vol, hout en olie zijn ruim voldoende aanwezig dus we zullen die winter wel doorkomen.
De Fransen die we uitgenodigd hadden voor de Pendaison zijn bijna allemaal gekomen; nieuwsgierig? maar ook een gezellig uitje, er blijkt hier in de winter niet veel te beleven te zijn. We hadden allerlei hartige taarten, erwtensoep en chocoladetaart gemaakt die erg in de smaak vielen. Inmiddels heeft een buurvrouw zich ook al gemeld voor het recept van de erwtensoep.

Gasten voor de Chambre d'hotes hebben we nog niet gehad maar dat is deze tijd van het jaar ook niet te verwachten, we zijn druk bezig om de site verder aan te passen en folders te maken om bij de franse VVV's etc neer te leggen om vanaf volgend voorjaar wel gasten binnen te halen

December 2007

Zelfs de Sint is ons niet vergeten; de postbode kwam 2 keer een doos met Sinterklaassnoepgoed brengen uit Nederland/Spanje, daar hebben we de hele maand december van genoten.
Haast ieder huis hier heeft een houtkachel, de warmte die daarvan af komt is vele malen meer en aangenamer dan van de centrale verwarming, veel gezelliger en bovendien 2,5 keer zo voordelig als olie. Daarom hebben we besloten ook een houtkachel aan te schaffen. Omdat deze aanschaf dit jaar nog belastingvoordeel oplevert moet de kachel nog in december geplaatst worden. We hebben de metselaar gebeld voor de aanpassingen aan de schoorsteen en hij beloofde dat nog de volgende week te doen en zowaar, het was allemaal precies vóór de kerstvakantie klaar.

Dus de kerst hebben lekker voor de houtkachel doorgebracht, al was het weer daar niet naar, de zon scheen weer zo uitbundig zodat we lekker buiten konden zitten.

 
De kachel brandt lekker   Kerstsfeer

1e Kerstdag zijn we in het donker naar een plaatsje "Landogne "geweest waar jaarlijks een tentoonstelling is van kerststalletjes uit de hele wereld. Het hele dorp is voorzien van kerstverlichting en achter de vensters van de huizen zijn deze kerststalletjes opgesteld. Wel 100 van alle soorten en maten uit o.a. Zuid-Amerika, Afrika, Europa, Azie, zelfs een Delfts blauwe en zelfgemaakte zoals op de foto te zien is (van oude gereedschappen).

Kerststal Landogne

 

Januari 2008

Wat gaat de tijd toch snel nu is het al weer 2008. De familie is gezellig een week langs geweest. Zij hebben ook weer hard gewerkt, alle Volvic stenen zijn uit het oude huis gehaald, omdat we met deze stenen op de bodem het huis nooit warm zullen krijgen. Het eerste plan was om ze na isolatie van de vloer weer terug te leggen maar dat is haast onbegonnen werk, de stenen zijn loodzwaar en aan de onderkant nog ruw en zo ongelijk, dat weer terug te leggen een werk is om alsnog een hernia op te lopen. Die vloer moet dus helaas van beton gemaakt worden. Maar we vinden vast nog wel een mooie bestemming voor de stenen.
Tussendoor blijven we ook nog steeds aan het werk aan de 2e badkamer en Chambre d'hotes, allerlei kleinere klussen en als het even mooi weer is (wat nogal zeer geregeld voorkomt) werken we buiten.

 
Voorlopig alleen nog maar slopen in het oude huis  

De opbouw van de 2e chambre d' hôtes

met de badkamer

De winter wil toch nog maar niet doorzetten het lijkt wel volop voorjaar; de vogels beginnen al te fluiten en de eerste bollen komen al boven de grond. Volgens de Auvergnanen is dit in deze streek niet normaal en zou er al lang een pak sneeuw moeten liggen. Maar dat kan altijd nog in februari of maart gebeuren, dus wie weet. Voorlopig blijven we nog lekker buiten eten tussen de middag.

22 januari 2008   jaloers !?

Heel toevallig is januari DE maand in Frankrijk om afspraken te maken en het nieuwjaar te vieren (mag hier tot eind januari) met vrienden en familie, zo zijn wij deze maand onbewust al heel Frans geweest;
Afgelopen weekend zijn we door twee buren uitgenodigd voor een aperitief . Dus vrijdag en zaterdagavond onder de pannen. We hadden geen idee wat we konden verwachten want we werden om half zeven verwacht, dat is in Nederland toch de tijd dat je zo zoetjes aan aan het eten gaat denken. Nou dat doen de Fransen dus ook, de tafel stond vol hapjes en drankjes en de aperitief bleek dus gewoon een aanloopje te zijn voor een lichte maaltijd. Al met al zeer gezellig en zo steken we ook nog eens wat op van de Franse gewoonten en natuurlijk de buurtroddels.Ook de 2e aperatif was inclusief uitgebreid eten, maar dat was ons gelukkig van te voren verteld. De zondag daarna was ook geheel gevuld met gezellige ontmoetingen; een ex collega die hier ook sinds kort in de buurt blijkt te wonen is ons komen opzoeken en zij waren nog niet vertrokken of mede franse lesgenoten kwamen aan waaien. Allemaal heel gezellig, en ook was het na veel Frans spreken ook wel lekker om weer eens een dagje Nederlands te praten. Maandag dus maar weer snel aan de slag.

 

De voorgaande twee nieuwsbrieven kunt u vinden op:

 

A bien tôt,

Adri & Simone

 

omhoog